Czy wiesz, że nie tylko dieta, ale i sam sposób przyjmowania posiłków ma wpływ na Twoje samopoczucie? Pośpiech czy rozmowy podczas posiłków to jedne z czynników, które mogą zaburzyć pracę przewodu pokarmowego i przyczynić się do wzdęć. Z czego to wynika i jak możesz temu zapobiec? Dowiedz się więcej na temat aerofagii.Czym jest i na czym polega aerofagia?
Aerofagia to zjawisko polegające na nadmiernym połykaniu powietrza, które następnie trafia do przewodu pokarmowego. W niewielkich ilościach proces ten zachodzi u każdego z nas, jednak problem pojawia się wtedy, gdy ilość powietrza dostającego się w ten sposób do jelit staje się zbyt duża. Powoduje wtedy nieprzyjemne dolegliwości, które mogą znacznie uprzykrzyć codzienne funkcjonowanie:
-
wzdęcia,
-
uczucie pełności,
-
napięcie brzucha,
-
dyskomfort i ból.
U przyczyn aerofagii nie leżą zwykle choroby czy zmiany patologiczne, a nieprawidłowe nawyki. Najczęściej nadmierne połykanie powietrza towarzyszy nieuważnemu jedzeniu lub piciu – zwłaszcza w pośpiechu, bez dokładnego przeżuwania, przy jednoczesnej rozmowie.
Do innych czynników sprzyjających aerofagii należą:
-
picie przez słomkę,
-
żucie gumy,
-
spożywanie napojów gazowanych,
-
palenie papierosów,
-
źle dopasowane protezy zębowe[1].
Jak ograniczyć połykanie powietrza podczas jedzenia?
Pierwszym krokiem w profilaktyce aerofagii jest uważność podczas posiłków. Jedz powoli, skupiaj się na tej czynności i dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Staraj się nie mówić w trakcie jedzenia i unikaj pośpiechu – spokój sprzyja prawidłowej pracy przewodu pokarmowego.
Postaraj się wyeliminować wspomniane wcześniej czynniki, które nasilają połykanie powietrza. Jeśli np. pijesz dużo napój gazowanych, palisz czy nagminnie żyjesz gumę, to te nawyki mogą być przyczyną problemu.
Spróbuj również ograniczyć w diecie produkty wzdymające. To żywność bogata w składniki nasilające fermentację jelitową, która może potęgować problem ze wzdęciami. Zaliczamy do niej np.:
-
warzywa kapustne (kapusta, brokuł z kalafior),
-
rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca),
-
pieczywo pełnoziarniste.
Jak złagodzić dolegliwości spowodowane aerofagią?
Oprócz samej zmiany nawyków możesz również doraźne sięgnąć po środki łagodzące objawy związane z obecnością powietrza w przewodzie pokarmowym. Jednym z nich jest preparat na wzdęcia zawierający symetykon, czyli substancję działającą bezpośrednio w jelitach. Ponieważ nie wchłania się on do krwiobiegu i jest obojętny dla organizmu, może być bezpiecznie stosowany także przez wrażliwe grupy społeczne – niemowlęta, dzieci czy kobiety w ciąży.
Symetykon zmniejsza napięcie powierzchniowe pęcherzyków gazu uwięzionych w przewodzie pokarmowym, przez co ułatwia ich pękanie. W ten sposób uwalnia zamknięty wewnątrz gaz, którego nagromadzenie odpowiada za odczuwane dolegliwości[2].
Aerofagia to uciążliwy problem, jednak na szczęście stosunkowo łatwy do opanowania. Wymaga nieco samozaparcia i uwagi, które pozwolą wyeliminować niewłaściwe nawyki związane z jedzeniem. W ten sposób możesz złagodzić wzdęcia, a jednocześnie w pełni cieszyć się spożywanymi posiłkami.
[1] https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/aerophagia [dostęp 16.07.2025].
[2] Lewandowski, K., Kaniewska, M., Świątek, A., & Rydzewska, G. (2021). Symetykon – możliwe zastosowania w praktyce klinicznej i samoleczeniu. Lekarz POZ, 7(3): 223-232.
Artykuł sponsorowany